Usvojena odluka o izradi plana detaljne regulacije solarne elektrane · Max Info

Usvojena odluka o izradi plana detaljne regulacije solarne elektrane

– Odbornici SO Čoka jednoglasno su na protekloj sednici, koja je održana 22. februara, usvojili odluku o izradi plana detaljne regulacije solarne elektrane, nakon što su nam se obratili predstavnici francuske firme koji su kupili zemlju od privatnog lica, a po nalazima poljoprivredne stanice, neobradive – potvrdila je predsednica čokanske opštine Stana Đember.

kkk

Ona je za Naxi Max radio precizirala da će solarna elektrana, snage 90 megavata, za proizvodnju električne energije, biti izgrađena u Vrbici, u najistočnijem delu tog čokanskog naseljenog mesta, u blizini srpsko-rumunske granice na površini od 1oo hektara.

– Objekat bi radio na ekološki način, bez ispuštanja štetnih materija, dok će za izradu detaljnog plana biti zadužena firma specijalizovana za tu oblast iz Novog Sada. Vodili smo računa o svim ekološkim standardima bitnim za zaštitu prirode koji se sada traže – naglasila je Stana Đember.

Predsednica je potvrdila da je na današnjoj sednici SO doneta i odluka o formiranju Klub za osobe sa posebnim potrebama koji će raditi u okviru Crvenog krsta.

Ističući da je za Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i usluge pomoći nege u kući Opština Čoka u poslednje tri godine iz budžeta izdvojila 70.936. 534 dinara, predsednica je podsetila da lokalna samouprava sa budžetom od 450.000.000 dinara, godišnje izdvaja između 21 i 24 miliona dinara u pomenute svrhe.

– Imajući to u vidu, onda u tom kontekstu zaista možemo da se pohvalimo primerom dobre prakse – naglasila je Stana Đember.

Prema njenim rečima Klub će biti smešten pored zgrade Policijske stanice, u prostorijema Help centra, koji će biti adaptiran i renoviran po najsavremenijim standardima za osobe sa posebnim potrebama.

– Najvažnije je da neće više biti ograničenja po pitanju godina; radiće od ponedeljka do petka, od 9 do 13 sati. Osobe će uredno biti dovezene do Kluba i vraćene svojim kućama, a sve u cilju da se u pravom smislu reči osećaju kao ravnopravni članovi društvene zajednice – ukazala je Stana Đember.

Predsednica čokanske opštine je podsetila da su, što se tiče ostalih aktivnosti, završena dečja igrališta u Sanadu i Crnoj Bari, kao i da je u toku izrada detaljne regulacije zemljišta (na mestu bivše zgrade PIO fonda) u Čoki, gde se takođe priprema teren za izgradnju dečijeg igrališta, odnosno prostora na kojem će građani moći da ugodno provode slobodno vreme.

Govoreći o daljim planovima predsednica Stana Đember je izdvojila višedecenijski problem u Potiskoj ulici oko dve Livnice, gde se nalaze zgrade u izuzetno lošem stanju sa gotovo nerešivim imovinsko pravnim odnosima.

– Predstavnici opštine Čoka su ozbiljno pristupili rešavanju ovog problema. Potrebno je uraditi projekat premera, a planom detaljne regulacije i rešenje o rušenju pojedinih objekata. S tim u vezi potrebno je strpljenje, jer je to veoma složen proces. Sva pitanja, kao i sugestije, građani mogu da upute na mejl adrese ili na broj telefona naveden na sajtu opštine – istakla je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Napominjući da su na današnjoj sednicama opštinske skupštine ponovo aktuelizovana pitanja neadekvatnog odlaganja otpada, pogotovo na obradivim površinama tj. njivama, Stana Đember je navela da će od 1. aprila biti angažovani poljočuvari.

– Kako njih nema dovoljno upućujem apel građanima da i oni šalju fotografije takvih lokacija, kako bismo mogli adekvatno da reagujemo i damo nalog JKP da ukloni otpad. Prijave mogu da budu i anonimne. U toku je, takođe, i obeležavanje tzv. putnog pojasa i uklanjanje otpada i smeća na mestima gde su nesavesni poljoprivrednici preoravali i ono što je u državnoj imovini. Ti poslovi preduzeća “Vojput” izvode se u cilju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju – zaključila je predsednica opštine Čoka Stana Đember.

Podelite vest sa prijateljima