Rešen problem nedostatka lekara u Domu zdravlja u Čoki · Max Info

Rešen problem nedostatka lekara u Domu zdravlja u Čoki

Dom zdravlja u Čoki na kratko je ostao bez dečjeg lekara, ali nadležni su uspeli da reše taj problem, pošto će ordinacija pedijatra od naredne sedmice početi s radom. Lekar će pacijente primati tri puta sedmično, ali ukoliko se ukaže potreba, pregledi će moći da se obave i češće.

 

jjj

Nedostatak lekara i medicinskog osoblja je problem s kojim se suočavaju brojne zdravstvene ustanove u našoj zemlji, a poseban izazov predstavlja za manje opštine. Tako je nedavno nekoliko specijalista, među kojima je bio i pedijatar, napustilo Dom zdravlja u Čoki, a roditelji su morali decu da vode u Sentu. Ipak, u međuvremenu Opština Čoka i Dom zdravlja su uspeli da reše problem, pošto je primljeno troje novozaposlenih, među kojima je i mladi pedijatar.

- Da bismo se izborili s nedostatkom lekara iz opštinskog budžeta izdvajamo novac za plate osam do deset lekara, a prošle godine smo obezbedili ukupno 17 miliona dinara za nesmetan rad našeg Doma zdravlja - pojasnila je predsednica opštine Stana Đember.

- Razlog zbog čega je Dom zdravlja ostao bez pedijatra je splet okolnosti. Nedavno je naš pedijatar pohađao specijalističku obuku, ali se nije vratio na svoje radno mesto u Čoki, što je zakonom dozvoljeno. Vratio je novac namenjen za dalje školovanje i potražio je novi posao, dok je jedan pedijatar, nažalost preminuo.

Prema rečima Stane Đember i ginekolog je našao drugo zaposlenje, ali je u međuvremenu Dom zdravlja uspeo da zaposli novog specijalistu i popuni upražnjeno mesto, a osim njega u Domu zdravlja u Čoki biće zaposlena još dva ginekologa. Ovo je privremeno rešenje; konkurs za lekare ostaje otvoren uz važnu informaciju da je smeštaj za sve zainteresovane kandidate obezbeđen.

- Ginekološka ordinacija takođe radi tri puta sedmično. Lekar koji  prolazi obuku iz radiologije uskoro će se vratiti na posao. Do tada, Čoku posećuje specijalista iz Sente, koji će pregledati rendgenske snimke i postavljati dijagnozu u svojoj oblasti - pojasnila je Stana Đember dodavši da je u planu da građani imaju na raspolaganju još i neurologa i internistu. 

 

Podelite vest sa prijateljima