HUMANITARNI BAZAR ZA POMOĆ OBOLELOM DEČAKU VUKANU · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 10°C

HUMANITARNI BAZAR ZA POMOĆ OBOLELOM DEČAKU VUKANU

Na manifestaciji održanoj u okviru Dečje nedelje bila je primetna vedrina, humanosti i dobra volja

ččč

 

Humanitarni bazar pod sloganom „Od srca srcu” za obolelog dečaka Vukana, u okviru Dečije nedelje, održan je danas u čokanskom domu kulture pod pokroviteljstvom opština Čoka. Na taj način opština Čoka se je pružila podršku i pridružila se akcijama Fondacije “Budi human”.

U okviru Bazara „Za Vukanovo lepše sutra” upriličen je bogat kulturno-umetnički program koji su priredila deca OŠ “Jovan Popović” Čoka, OŠ “Servo Mihalj” Padej, OŠ “dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva kao i članovi MKD „Mora Ferenc“, KUD „Sveti Sava“ Čoka, KUD „Vuk Karadžić“ Sanad i KUD „dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva. Početak programa su ulepšali i čokanski dobošari, a bili su prisutni i mališani iz PU “Radost” Čoka; njihove vaspitačice na jednom od štandova su oslikavale lica mališana.

Ispred Organizacionog odbora Dragana Đukić je istakla da je najlepši način da se završi ova nedelja humanitarni gest opštine Čoka, a na inicijativu sugrađanke Ane Buš iz Sanada.

– Manifestacija je nazvana “Od srca srcu” pre svega zato jer su učesnici deca. Samo dete detetu može dati nešto od srca, a opet joj je cilj prikupljanje pomoći njihovom bolesnom drugaru. Mislim da nema ništa lepše i humanije. Pošto deca nisu u mogućnosti da sama isprate ovu manifestaciju, odazvala su se sva udruženja žena i napravile kolače koji se prodaju, a sva prikupljena sredstva biće uplaćena Fondaciji “Budi human” – naglasila je Dragana Đukić.

Ona je dodala da je ponosna na ovu akciju jer su joj se odazvala sva udruženja, škole, predškolske ustanove, dok su istovremeno članovi KUD-ova priredili sjajan program, odnosno pokazali ono što su do sada naučili i radili.

Predsednica opštine Čoka Stana Đember je ukazala da će ovaj dan zasigurno ostati u lepom sećanju svih onih koji su prisustvovali ovoj manifestaciji.

– Ovo je dan za dušu, jer šta oči vide duša pamti i to ostaje – ukazala je Stana Đember i podsetila da se opština Čoka još pretprošlog meseca pridružila akcijama Fondacije “Budi human”.

– Nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije u Organizacionom odboru smo se saglasili da nije moguće održati tradicionalnu manifestaciju “Čokanski dobošari”; stoga je današnji program jednim delom simbolično posvećen i toj manifestaciji. Uživali smo u dobošarskim umećima, kao i celokupnom programu dece koja su pokazala svu svoju kreativnost, a najlepši i najhumaniji deo ovog Bazara “Od srca srcu”, jeste onaj humanitarni za bolesnog Vukana – ukazala je predsednica opštine Čoka.

Izražavajući zahvalnost damama iz svih udruženja na trudu da pomognu i ulepšaju ovu manifestaciju, Stana Đember je podsetila da one nisu bile prisutne zbog preventivnih, epidemioloških mera, ali da su svi uživali u njihovim proizvodima u vidu bogatog slatko-slanog šarenila.

– Bilo je možda lakše kupiti kolače, ali ono što se umesi rukom i srcem ne može ništa da zameni, pogotovo zato što na taj način žele da pomognu jednom detetu. Znamo da to nije dovoljno, ali sama namera da spasimo jedan život, da budemo deo humane priče jeste upravo ono što je nabitnije u svakom vremenu, a posebno u vremenu pandemije – rekla je Stana Đember.

Prema njenim rečima, tokom manifestacije bila je primetna radost na svakom koraku, pre svega zbog srećnih lica dece.

– Danas danas se ovde čuje igra i pesma i zvuk dobošara, sve je začinjeno gastronomskim poslasticama, a svako srce je upućeno za dečaka Vukana. Bio je ovo bazar vedrine, humanosti i dobre volje! – naglasila je predsednica opštine Čoka dodavši da se iskreno zahvaljue svim učesnicima programa, kao i građanima koji su posetili manifestaciju.

– Pokazali smo da i Čoka može mnogo kada postoji dobra volja i želja. Ovaj bazar je bio prilika da se na najlepši način obeleži Dečija nedelja, da se pokaže humanost kupovinom ponuđenih proizvoda i da na taj način učestvujemo u prikupljanju pomoći za dečaka Vukana kome je potrebno dalje lečenje – zaključila je predsednica opšine Čoka Stana Đember.

Idejni pokretač Bazara Ana Buš iz Sanada potvrdila je da je sve počelo učlanjenjem u grupu “Budi human” na društvenoj mreži Fejsbuk kada je primetila da građani organizuju slične manifestacije u svojim sredinama.

– Tako sam počela u Sanadu, pa smo išli u Novi Kneževac, Banatsko Aranđelovo, Senti... Sve to sam činila uz pomoć mojih prijatelja, tj. žena koje su mi izlazile u susret praveći slatko-slana pecica za tu namenu. U istom kontekstu predložila sam predsednici opštine Čoka da održimo sličan bazar, ali veći, u Čoki. Moj predlog je usvojen i veoma sam zadovoljna što prikupljeni novac ide u humanitarne svrhe – naglasila je Ana Buš, uputivši posebnu zahvalnost opštini Čoka i predsednici Stani Đember.

Na štandu Učeničke zadruge “Vredne ruke” OŠ “Jovan Popović”, izdvojeno odeljenje u Sanadu zabeležili smo i izjavu učenice i direktorke ove zadruge Nađe Nikočev:

– Tri godine uspešno radimo, a za ovu priliku smo pripremile mirišljave domaće sapune koje smo sami pravili. Već smo bili na dva vašara, a ostatak naših proizvoda smo odlučili da danas prodajemo u humanitarne svrhe, pošto u Zadruzi imamo nekoliko sekcija od kojih je jedna usmerena na humanitarne aktivnosti. 

 

Na ostalim mnogobrojnim štandovima humanitarnog bazara našli su se, već smo napomenuli, slatke i slane poslastice koje su prisutni mogli da degustiraju uz simboličnu cenu. U pripremanju tih specijaliteta učestvovale su žene iz udruženja žena sa teritorije opštine Čoka – “Sunce” iz Padeja, “Orhideja” iz Ostojićeva, “Arvačka” iz Jazova, “Sjaj” iz Čoke, “Neven” iz Sanada i Udruženja građana “Od srca srcu”. Istovremeno, deca su prodavala sapune, razglednice, knjige i druge razne article, odnosno sve ono što su izrađivala tokom trajanja Dečije nedelje.

 

 

lll
ččč

Podelite vest sa prijateljima