Čoka spremna za novu školsku godinu · Max Info

Čoka spremna za novu školsku godinu

Početak nove školske godine u Srbiji, prema izjavama nadležnih epidemiologa biće prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji virusa korona.

Tim povodom gost Naxi Max radija bio je direktor Hemijsko-prehrambene srednje škole u Čoki Jožef Bata koji je istakao da je ta obrazovna ustanova u potpunosti spremna za rad u novim uslovima.

– Nakon donošenja potrebnih uputstava na republičkom nivou i njihovog usvajanja na sednici članova Kriznog štaba u Čoki, mi smo održali sastanak sa pedagoškim kolegijumom i timom za obezbeđivanje kvalitea i razvoj ustanove. Pošto smo dobili dve mogućnosti – on lajn ili nastavu na daljinu i kombinovanu nastavu, odlučili smo se za drugu opciju, što drugim rečima znači znači da će odeljenja gde ima više od 16 učenika biti podeljena u dve grupe – rekao je Jožef Bata.

On je pojasnio da će jedna grupa učenika nastavu pohađati jedne sedmice u školi, a druga on lajn, nakon čega će nardne sedmice biti obrnuto.

– Mi u svega dva odeljena imamo više od 16 đaka, dok bi u ostalim razredima – čekamo „zeleno svetlo“ školske uprave – nastava biti organizovana uobičajeno, kao i do sada, jer za to imamo sve potrebne uslove. Naravno, uz sve te aktivnosti sprovodićemo pažljivo sve epidemiološke mere: nošenje maski, merenje temperature, postavljanje dezobarijera i sve druge preporuke stručnih službi – naglasio je direktor Jožef Bata i dodao da je uveren da će sve eventualne prepreke u novonastalim okolnostima biti uspešno savladane u hodu.

 

Kada je reč o roditeljima, njihovo pravo i obaveza jeste da se izjasne o tome koji vid nastave žele da pohađa njihovo dete.

– Prema dosadašnjim saznanjima najveći broj njih izjasnio se za kombinovani način rada, jer smatraju da je neophodna neposredna saradnja i „živi“ kontakt nastavnika i učenika. Uspešno smo savladali i praksu on lajn nastave, ali će efekti ipak biti bolji navedenim načinom rada – smatra Jožef Bata.

Zbog rekonstrukcije i adaptacije zgrade čokanske OŠ „Jovan Popović“, učenici te ustanove će nastavu takođe pohađati u prostorijama srednje škole.

Direktor Jožef Bata tim povodom je potvrdio da je saradnja dve ustanove i više nego dobra i jedino što se menja jeste činjenica da će se morati raditi dvokratno.

– Srednjoškolci će nastavu pohađati prepodne iz razloga što su većina njih đaci putnici, a osnovci od petog do osmog razreda popodne. To je praktično jedina poteškoća, ali u ovoj teškoj situaciji kada svi moramo biti kolektivno svesni i odgovorni, mislim da je ona potpuno zanemarljiva. Ako tome dodamo i činjenicu da će rekonstrukcija i adaptacija OŠ „Jovan Popović“ doneti boljitak našoj deci, pa i svima nama to je razlog više da  budemo maksimalno solidarni i strpljivi – zaključio je direktor Hemijsko-prehrambene srednje škole u Čoki Jožef Bata.

 

SKOLA

Podelite vest sa prijateljima