Uspešna akcija besplatnog mamografskog pregleda u čokanskom Domu zdravlja · Max Info

Uspešna akcija besplatnog mamografskog pregleda u čokanskom Domu zdravlja

Pregledom obuhvaćeno 500-600 žena i nije registrovan nijedan slučaj ovog opasnog oboljenja 

kkk

 

Predstavnici jedinice lokalne samouprave Čoka u saradnji sa stručnjacima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i čokanskog Doma zdravlja u poslednjih pet nedelja obavljali su u Domu zdravlja Čoka besplatne mamografske preglede žena starijih od 40 godina.

Direktorka Doma zdravlja Čoka dr Biljana Musulin Janjić potvrdila je s tim u vezi da je ovo prva pokretna mamografija u Čoki.

– Reč je o tzv. skriningu karcinoma dojke. Odziv je bio velik i njime je bilo obuhvaćeno oko 500-600 žena, a najvažnije je da su rezultati dobri odnosno da nema potrebe za daljim lečenjem u Kliničkom centru pošto nije registrovan nijedan slučaj ovog opasnog oboljenja – precizirala je dr Biljana Musulin Janjić.

Prema njenim rečima u Domu zdravlja je u proteklom periodu mnogo rađeno na preventivi.

– Naše sugrađanke su edukovane, a uz to valja istaći da imamo i odličnu saradnju što se mamografije tiče u poslednje dve-tri godine i sa opštim bolnicama u Senti i Kikindi – naglasila je dr Biljana Musulin Janjić.

Ona je podsetila da je karcinom dojke opasna bolest, ne samo za žene starije od 40 godina i da je u tom smislu, pored ostalog, važna rana dijagnostika.

– Moj predlog je svakoj ženi da se javi svom lekaru i da uradi ultrazvuk dojke ili mamografiju. Rizične grupe su one naše sugrađanke koje imaju porodičnu pozitivnu anamnezu, odnosno žene koje nisu rađale. Pregled je potreban jednom ili dva puta godišnje. Pored toga, nikako ne smemo da zaboravimo ni skrining grlića materice – poručila je dr Biljana Musulin Janjić i dodala da žene moraju da misle na svoje zdravlje i da se bore za sebe, kao što kaže i slogan pomenute kampanje „Bori se kao žena”.

Predsednica opštine Čoka Stana Đember kazala je istim povodom da sama činjenica da je bio imponzantan odziv i da nema izvesnih težih slučajeva govori u prilog tome da su žene na području čokanske opštine prilično edukovane.

– Mi smo, podsetiću, u više navrata posredstvom Saveta za bezbednost i u saradnji sa Domom zdravlja, radili na edukaciji i osvešćivanju naših sugrađanki i sada vidimo da je to dalo dobre rezultate – ukazala je Stana Đember i ocenila da je u celom ovom projektu opštinska uprava bila dobar domaćin ekipi besplatnog pokretnog mamografa u kampanji „Bori se kao žena”.

Predsednica opštine Čoka rekla je da je sve vreme intenzivno rađeno i na određenom marketingu.

– Pozivane su, dakle, sve žene starije od 40 godina da se, kada je reč o kampanji “Bori se kao žena”, organizuju putem mesnih zajednica, a organizovali smo i besplatan prevoz za žene iz onih mesnih zajednica koje nisu imale mogućnost da induvidualno dođu do Čoke. Smatramo to lepim gestom i uslugom, jer su ovakvi pregledi ženama veoma potrebni. Moja je želja da sličnih akcija bude što više i u budućnosti, sve u cilju preventive i očuvanja zdravlja naših sugrađanki – zaključila je predsednica opštine Čoka Stana Đember i još jednom zahvalila pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo i Domu zdravlja Čoka na izuzetno dobro sprovedenoj akciji.

ssss
bbb

Podelite vest sa prijateljima