SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE ČOKA · Max Info

SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE ČOKA

Povodom Dana opštine Čoka ispred Krsta na rimokatoličkom groblju, uz prisustvo opštinskih zvaničnika i sveštenika, održan je pomen i položeni venci u znak sećanja na poslednju od 135 žrtava kolere – 26. jula 1831. godine.

U znak sećanja na poslednju od 135 žrtava kolere, 26. jula te godine, opština Čoka od 2002. godine obeležava taj datum kao lokalni praznik. Pravoslavni hram obeležava Sabor svetog arhangela Gavrila, a rimokatolički Dan svete Ane.

Posle pomenute komemorativne ceremonije, u holu čokanskog Doma kulture otvorena je retrospektivna likovna izložba radova člana ćokanskog ULU „Paleta“ Tot Kasa Zoltana, kao i rukotvorina članova MKUD „Mora Ferenc“.

l

Svečanoj sednici u Domu kulture prisustvovali su, pored predstavnika organa opštine Čoka, v. d. pomoćnika pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Tot Zoltan, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Miroslav Dučić, gradonačelnik grada Kikinde Nikola Lukač, predstavnici nacionalnih saveta mađarske i poljske nacionalne manjine, delegacija bratskog grada Deta iz Rumunije, verskih zajednica, kao i predsednici i predstavnici okolnih opština, javnih ustanova i preduzeća, mesnih zajednica, MUP-a i drugi gosti.

Nakon intoniranja srpske i mađarske himne u izvođenju ženskih horova KUD „Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva i MKUD „Ferenc Mora” iz Čoke, sumirani su rezultati učinka čokanske lokalne samouprave opštine u prethodnom periodu. Upriličen je i prigodan kulturni program, a najviši predstavnici lokalne samouprave uručili su i nagrade najboljim učenicima i najzaslužnijim sportistima s područja čokanske opštine.

bbb

Obraćajući se prisutnima, predsednica opštine Čoka Stana Đember tom prilikom je istakla da se, ukoliko se sagleda slika lokalne zajednice od 2016. godine do danas, mogu videti brojne pozitivne promene iza kojih stoji veliki rad i administracija.

– Trudili smo se da posredstvom naših mesnih zajednica osluškujemo potrebe svakog naseljenog mesta. Naravno, uvek je potrebno više nego što mogućnosti dozvoljavaju, ali koracima koji prevazilaze prepreke i rešavaju probleme na lokalnom nivou, uspevali smo da rešimo mnogo toga – naglasila je Stana Đember.

Ona je u tom kontekstu pozdravila mnogo dobrih odluka koje su doneli skupštinski odbornici.

– Zajedno smo radili na izmeni infrastrukture, unapređenju zdravstva, školstva, kulture, sporta i rada mnogobrojnih udruženja. Menjali smo sliku naše opštine novim građevinskim premerom, uspeli smo za vrlo kratko vreme efikasno da u MZ Vrbica na 90 hektara otvorimo fabriku za izradu solarnih panela, pomogli smo proširenje kapaciteta postojeće Autoflex Livnice, zatim solarne panele u Staroj livnici, a kroz novi građevinski premer da omogućimo i otvaranje nove fabrike „EМS – Šimon“ koja se bavi proizvodnjom opreme za proizvodnju energetskog peleta od drvne i agro biomase, a koja danas zapošljava oko 80 radnika sa kapacitetom za proširenje – podsetila je predsednica opštine Čoka.

Govoreći o saradnji sa najbližim saradnicima Stana Đember je naročito pohvalila aktivnosti svog zamenika Mihajla Popovića, koji je, kako je uz ostalo ukazala, svojim entuzijazmom pomogao da bude stvoren novi uspešan mladi tim što se nadogradio na već postojeći rad lokalne samouprave. Prema njenim rečima, opština Čoka je na taj način dobila još efikasniju administraciju.

– Sve ovo što smo radili, prošlog petka dobilo je poseban epilog – mudrom politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvoraju nam se nove mogućnosti za prosperitet; naime, posredstvom francuske evropske donatorske firme i Svetske banke i uz podršku republičkog Ministarstva za građevinsrstvo, opština Čoka je dobila 1.100.000 evra, što je bezmalo 30 odsto našeg opštinskog budžeta. Na nama je sada da u narednih pet godina efikasnim projektima uradimo što bolju infrastrukturu. Ovo smatramo nagradom od viših nivoa vlasti, ali osećamo i dodatnu odgovornost kako bismo što bolje implementirali ovaj projekat na zadovoljstvo i korist svih naših građana – zaključila je predsednica opštine Čoka Stana Đember i uz dobro zdravlje, građanima poželela mnogo uspeha na svim poljima, kao i da svi zajedno ostanu dosledni u humanom i lepom suživotu i zajedništvu.

stana2

Predsednik Skupštine opštine Tibor Olaj, rekao je da su opštinski predstavnici u proteklih godinu dana svakodnevnim naporima nastojali da urade što više, kako bi prioritetne potrebe čokanskih naselja bile podjednako zadovoljene i to, investicijama u najvažnije infrastrukturne poduhvate, u poboljšanje uličnih i atarskih puteva, kao i u komunalnom uređenju i opremanju naseljenih mesta.

– Obezbeđene su dotacije civilnim organizacijama, kulturnim i sportskim organizacijama, kao i tradicionalnim crkvama sa naše teritorije. Nisu izostale ni subvencije poljoprivrednim proizvođačima, dodeljena su sredstva za podsticaj privrednih društava i preduzetnika, i obezbeđena sredstva za sprovođenje javnih radova – podsetio je Tibor Olaj.

Napomenuvši da je u narednom periodu pred opštinskim čelnicima još puno posla, on je od pojedinih najvažnijih projekata izdvojio završetak rekonstrukcije vodovodne mreže u Čoki, rekonstrukciju vodovoda u ostalim naseljima, postepenu izgradnju kanalizacionih mreža u čokanskim selima i druge slične poslove.

– Naravno, istovremeno stvaranje povoljnog ambijenta za preduzetništvo, privredne subjekte i privlačenje investicija, takođe su deo naših planova – podvukao je predsednik Skupštine Tibor Olaj, zahvalivši se na kraju svima koji su radom i angažovanjem dali doprinos boljem životu u opštini Čoka.

Slično kao i presednica čokanske opštine Stana Đember, i predsednik Skupštine Tibor Olaj je, povodom Dana opštine, svim građanima uputio srdačne čestitke, sa željom da taj datum svaki naredni put bude obeležavan u lepšoj, boljoj i razvijenijoj opštini Čoka.

 

 

nadj2
 v

Podelite vest sa prijateljima