Stana Đember: Na području Čoke nema inficiranih, budite odgovorni – ostanite u kućama · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 22°C

Stana Đember: Na području Čoke nema inficiranih, budite odgovorni – ostanite u kućama

Predsednica čokanske opštine Stana Đember, koja je ujedno i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije, govorila je za Naxi Max radio povodom najnovijeg stanja u vezi sa epidemijom virusa korona istakavši u kraćem intervjuu da je najvažnije informacija ta da za sada, na sreću, nema inficiranih na području opštine Čoka, premda je nekoliko porodica u izolaciji.

stana i manda

– Važno je i to da smo nabavili natrijum hipohlorida u dovoljnim količinama. JKP Čoka u vreme policijskog časa svakodnevno „tretira“ ulice i javne površine na području opštine. Dobila sam i potvrdu od upravnika svih stambenih jedinica da su i oni već dva puta dezinfikovali zgrade – istakala je Stana Đember. 

Prema njenim rečima, natrijum hipohlorid ne deli se po domaćinstvima isključivo iz razloga što nije dokazano koliko je bezbedan za kućnu upotrebu.

– To je pre svega potvrda stručnih osoba. Ne želimo da izlažemo ni najmanjem riziku domaćinstva tj. sve naše sugrađane. Ne zna se kako deluje na sluznicu nosa, ne zna se kako deluje na disajne puteve i na kožu. Dakle, bezbednost građana na prvom mestu, a ne cena koja je gotovo simbolična.

  • Potvrdili ste nam da su, pored ostalih, udruženja žena iz Čoke, Ostojićeva i Padeja u svemu ovome bile vrlo aktivne?

– Zahvaljujući njima delili smo i delićemo i dalje zaštitne maske i rukavice, pre svega u prehrambenim radnjama. Želim da pozovem i ostale građane koji nemaju maske da nam se slobodno jave kako bi im uručili ovaj traženi artikl.

  • Protekle subote uručivani su i paketi za najugroženije stanovnike.

– Da, načinili smo taj spisak na osnovu podataka Centra za socijalni rad i potom obilizili te ljude. Reč je  o 90 porodica. Preostalo je da posetimo još jedan broj takvih porodica u MZ Padej  i MZVrbica.

  • U pripremi su, koliko je poznato, i paketi za penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara?

– Te aktivnosti su takođe u toku. Pripremamo te pakete koji teže oko 15 kilograma i već sledeće nedelje počećemo njihovu isporuku penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara. Molim pomenute korisnike da imaju strpljenja i razumevanja u vezi s tim pošto te aktivnosti zahtevaju i određenu administrativne poslove. Dobićemo, naime, od PIO fonda relevantne spiskove i nakon toga ih filtrirati sa članovima naših mobilnih timovima. Uz to, biće potreban i potpis svakog penzionera jer su sredstva obezbeđena od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj  i iz opštinskg budžeta.

  • Po svemu što ste kazali – lokalna samouprava radi maksimalno u novonastalim uslovima?

– Saglasna sam apsolutno sa takvom ocenom. Istovremeno, moram da pohvalim naše sugrađane; nemamo problema oko nepoštovanja odredaba u vezi sa policijskim časom, kao ni ostalih kršenja zakonskih mera u vanrednim okolnostima – naglasila je predsednica opštine Čoka i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Stana Đember.

Potvrdivši i da su, bez obzira na sve, započeti javni radovi u toku, i da će uskoro da počnu i oni na rekonstrukciji OŠ „Jovan Popović“ u Čoki, Stana Đember je naglasila i da građani, ukoliko imaju bilo kakav problem, mogu kao i do sada da se jave i obrate za pomoć opštinskoj administraciji.

– Za kraj želim da ih pozdravim i poručim da se čuvaju kako bi što pre izašli iz ove nevolje koja je zadesila sve nas i čitav svet. Nadam se da ćemo uskoro moći da zagrlimo i poljubimo najdraže. Zato budite i dalje odgovorni i ostanite u kućama – poručila je predsednica opštine Čoka i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Stana Đember.

 

Podelite vest sa prijateljima