Stambeno zbrinjavanje izbeglih lica na teritoriji opštine Čoka · Max Info

Stambeno zbrinjavanje izbeglih lica na teritoriji opštine Čoka

Predsednica opštine Čoka Stana Đember potpisala je ugovor sa Komesarijatom za izbeglice i migracije o dodeli bespovratnih sredstava pomoći namenjenih rešavanju stambenih potreba kroz kupovinu seoskih kuća, odnosno odgovarajućih nepokretnosti.

stana

Povodom Svetskog dana izbeglica Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, zajedno sa ministrom informisanja i telekomunikacija Dejanom Ristićem, uručila je u Palati Srbije ugovore o saradnji sa 55 jedinica lokalne samouprave u cilju pomoći najugroženijim porodicama izbeglica i interno raseljenih lica sa njihovih teritorija.

Komesarijat za izbeglice i migracije je za ovu namenu obezbedio 419.672.000 dinara, čime će, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, biti obezbeđena kupovina 144 seoskih kuća i 223 paketa građevinskog materijala.

„U skladu sa javnim pozivima koje je Komesarijat raspisao za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji, a koji se odnose na stambeno zbrinjavanje izbeglica i poboljšanje uslova života interno raseljenih lica, pomoćićemo 367 porodica koje su svoj dom pronašle u Srbiji. Danas, kada obeležavamo Svetski dan izbeglica, želimo da prenesemo glas onih koji dolaze u našu zemlju tražeći utočište i zaštitu. U našoj zemlji svi su dobrodošli. Svetski dan izbeglica pokazuje snagu i hrabrost ljudi koji su bili primorani da napuste svoje domove da bi izbegli sukobe ili progone. Ovaj dan je prilika da se širi empatija i razumevanje za teška iskustva kroz koja su izbeglice prošle i da se prepozna njihova istrajnost da ponovo izgrade svoje živote. Komesarijat je tu zbog svojih korisnika i uvek se trudimo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, jer obezbeđivanje krova nad glavom je najvažniji korak u životu svakog čoveka i sa takvom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti uz podršku jedinica lokalne samouprave,“ rekla je komesarka Stanisavljević.

stana2

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Dejan Ristić zahvalio se na pozivu i istakao da je važno da svi pokažemo solidarnost i razumevanje i pohvalio rad Komesarijata i saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava  koje ulažu napore za ostavarenje zajedničkog cilja svih nas, a to je da zbrinemo i pomognemo najveći broj izeglica i interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu a koji žive na teritoriji Republike Srbije.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije nastaviće da pomaže jedinice lokalne samouprave kroz raspisivanje javnih poziva, a svi će biti blagovremeno obavešteni kao i do sada. Komesarka se ovom prilikom zahvalila svim jedinicama lokalne samuprave na dosadašnjoj saradnji i njihovoj požrtvovanosti ka zbrinjavanju najugroženijih kategorija lica koja su u nadležnosti Komesarijata.

Komesarijat  za izbeglice i migracije je do danas pomogao 53.407 porodica koju su dobili neku vrstu pomoći, od čega je 40.131 porodica izbeglica iz bivših Republika SFRJ i 13.075 porodica interno raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije, kao i 201 porodica/domaćinstava povratnika po sporazumu o readmisiji.

U 2023. godini podržano je 1228 porodice izbeglica, i to dodelom stanova, dodeljeno je 578 stanova, 124 seoskih kuća, 109 paketa građevinskog materijala i ekonomskim osnaživanjem podržano je 386 porodica.

fff
fff

Podelite vest sa prijateljima