Sanacija tornja crkve Svetog Josipa u Ostojićevu · Max Info

Sanacija tornja crkve Svetog Josipa u Ostojićevu

Iduće sedmice počeće radovi na rekonstrukciji katoličke crkve Sv. Josipa u Ostojićevu. Tim povodom u sredu, 23. oktobra, u prostorijama lokalne samouprave potpisan je ugovor sa predstavnicima firme „Novi Interijeri“ iz Novog Sada o izvođenju radova, čija je vrednost 5.000.370 dinara. Biće urađeni fasadersko-molerski radovi, kao i limarska, odnosno gromobranska instalacija, a sve bi trebalo da bude zavšeno za mesec dana.

crkva

Pored predsednice opštine Stane Đember, potpisivanju ugovora ispred lokalne samouprave prisustvovali su i predsednik Supštine opštine Tibor Olai, načelnik opštine Zoran Jovanov i zamenik predsednice Čaba Zombori, dok je u ime novosadske firme dokument parafirao vlasnik Vladimir Milovanović.

– Ovo je još jedna u nizu crkava koje smo uradili u poslednje tri godine, a sredstva su, kao i do sada, izdvojena iz sopstvenog budžeta – izjavila je predsednica opštine Stana Đember.

Ona je istakla da je cilj ovakvih aktivnosti očuvanje istorijskih spomenika kulture.

– Svesni smo da ima mnogo problema u vezi sa infrastrukturom, ali ne smemo da zapostavimo ni istorijske spomenike kulture, kako pravoslavne, tako i katoličke. Drugim rečima, naša je moralna obaveza da uređujemo i ovakve objekte jer su oni važni za duhovni život građana – naglasila je Stana Đember.

Prema njenim rečima, do kraja godine u planu je da se urade i poslovi na „presecanju vlage“ u pravoslavnom hramu posvećenom Prenosu moštiju Sv. oca Nikolaja u Ostojićevu. U tu svrhu biće izdvojeno tri miliona dinara, kako bi bilo sprečeno dalje propadanje pomenute crkve.

Od aktuelnih radova, predsednica opštine posebno izdvaja nasipanje puteva.

– Danas smo bili na terenu u Hodiču, mestu pored Jazova, gde su u toku radovi na nasipanju puta do domaćinstava od kojih se otkupljuje mleko. Taj put je bio nepristupačan i, mada je reč o samo pet-šest domaćinstava, valja imati u vidu da ti ljudi mesečno predaju 36.000 litara mleka, što svakako nije zanemarljivo. Tako na ovaj način pokušavamo da pomognemo i proizvodjačima i mlekarama koji od njih mleko otkupljuju – ukazala je predsednica opštine.

Ona je potvrdila da će nakon Jazova radovi biti nastavljeni na postavljanju grebanog asfalta u ulicama u Ostojićevu, Sanadu I Padeju, što se finansira iz budžeta opštine.

– Prošle nedelje smo u saradnji sa Pokrajinskim sekreterijatom za poljoprivredu završili pojedine atarske puteve, a u toku su razgovori sa „Putevima Srbije“ da se urade još neke deonice – zaključila je predsednica opštine Stana Đember.

crkva2

Podelite vest sa prijateljima