Poziv za uključenje u novi informacioni sistem eAgrar · Max Info

Poziv za uključenje u novi informacioni sistem eAgrar

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi

hhh

– Poljoprivredni proizvođači mogu od 16. januara 2023, ukoliko to nisu učinili ranije, da se registruju kao e građani, kako bi kasnije, početkom aprila, mogli da apliciraju za sve podsticaje što je za ovu godinu predvidelo Ministarstvo poljoprivrede – potvrdio je za Naxi Max radio Josip Češljar, direktor poljoprivredne službe stručne službe Senta.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi korak za pristup platformi eAgrar.

– Bitno je da poljoprivredni proizvođači imaju čipovanu ličnu kartu, “pametni” mobilni telefon ili da već imaju elektronski potpis i, naravno, validnu e mail adresu – istakao je Češljar.

On je ukazao da je Poljoprivredna stručna služba ovlašćena od Ministarstva da ovaj posao odrađuje za sve poljoprivrednike na terenu opština Ada, Senta, Čoka i Kanjiža.

– Svi mogu doći u naše prostorije, u Poštanskoj br. 25/1. Imamo dva administratora i osam šalterskih radnika, dosadašnjih savetodavaca, koji su osposobljeni da pomognu ljudima u ovoj prvoj fazi eID registraciji. Ukoliko ima više zainteresovanih (poznato je da na našem prostoru postoje i udruženja poljoprivrednih proizvođača), naši savetodavci izlaze na teren. Bitno je da postoji internet veza, računar i štampač. Radno vreme od 7 do 14 sati svakog dana. Jedina smo institucija ovlašćena za ovaj posao i od nas izađete kao e građanin – poručio je Češljar.

Istovremeno je naglasio da bi oni poljoprivrednici koji ne poseduju “pametne” mobilne telefone trebalo da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), što u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis određene osobe.

– Ovo je prvi korak, nije još e agrar, ali da bi poljoprirednik koristio sve benefite platforme eAgrar koja će biti postavljena, mora da odradi upravo ovaj prvi korak – reakao je Češljar.

On je podsetio sve poljoprivrednike na teritoriji oštine Čoka da je u toku akcija koju provodi Poljoprivredna savetodavna stručna služba Senta u saradnji sa lokalnom čokanskom samoupravom, da imaju besplatnu analizu zemlje, ukupno šest uzoraka; preostalo je, naveo je, još nekih 400 besplatnih uzoraka, pa poljoprivrednici mogu da iskorste ovu izuzetnu priliku.

 

 

 

Podelite vest sa prijateljima