Povećan broj novoobolelih, vakcinisanje je važno · Max Info

Povećan broj novoobolelih, vakcinisanje je važno

– U poslednje dve sedmice znatno je porastao broj pacijenata koji se javljaju u Kovid ambulantu u Čoki – izjavio je za Naxi Max radio dr Milan Tanović.

lkj

 

On je rekao da je, kada je pre nepunih meseca dana gostovao u našem radiju, situacija bila mnogo bolja nego danas, s obzirom na to da se iz dana u dan beleži povećanje broja novoobolelih pacijenata.

– Dramatično je stanje posebno u poslednjih sedam dana. To govori da su se građani Čoke opustili, da ne poštuju mere, odnosno da ih ne primenjuj u praksi. Drugim rečima, može se zaključiti da se maske “slabije” nose, da su uočljiva okupljanja građana u većem broju bez zaštitnih sredstava, a samim tim imamo i povećan broj obolelih. Zbog toga, važno je da kažem da je klinička slika sada još teža – istakao je dr Tanović.

Prema njegovim rečima, u poslednjih petnaestak dana svako ko je dobio koronu, dobio je i zapaljenje pluća.

– Podsetimo, pre mesec dana, od njih deset zaraženih, troje nije imalo upalu. Zanimljivo je i to da ima dosta mladih ljudi koji su se opustili misleći da njima korona ne može ništa. S tim u vezi naglašavam da ta zapaljenja uopšte nisu laka, o starijim osobama da i ne govorim. Zato molim građane da se ne opuštaju i da se pridržavaju propisanih mera, tj. da se strpe dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi. To je jedini način da se ova bolest pobedi – naglasio je dr Tanović.

Kada je reč o vakcinaciji na području čokanske opštine i odziva građana, naš sagovornik je naveo da on nije zadovoljavajući ukoliko se uporedi sa prosekom u celoj Srbiji.

– Trenutno u Čoki nije vakcinisano ni deset odsto građana, možda ni sedam. Revakcinisano ih je svega dva posto, a znamo da od revakcinacije, odnosno od druge doze treba još dve nedelje da bi čovek bio relativno imun tj. da bi stekao antitela na koronu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je jedan broj građana preležao koronu i da ima “neki” imunitet, i ako uzmemo u obzir koliko je malo građana vakcinisano, možemo da zaključimo da u našoj opštini nemamo kolektini imunitet koji bi mogao da dozvoli “luksuz” neprimenjivanja mera – rekao je dr Tanović.

Napominjući da izvestan broj građana, na žalost, nema poverenja u vakcine, delom zbog “priča” sa interneta, delom zbog sličnih lažnih informacija, dr Tanović je podsetio da je tako bilo i onih koji u početku uopšte nisu verovali da virus korone postoji.

– Mislim da bi građani trebalo da se odazovu bar u malo većem broju na vakcinaciju. Imamo najviše kineskih vakcina, kao i izvestan broj ostalih. Napominjem posebno da oni građani koji su do sada vakcinisani kineskom vakcinom nikakvih većih problema nisu imali. Funkcionišu normalno, a mnogi od njih su već i revakcinisani. Takođe smatram da, ako su vakcionisani građani stariji od 70 godina dobro podneli vakcinu, onda sigurno ne bi trebalo da imaju problema ni oni koji imaju 20-30 godina – naglasio je dr Milan Tanović.

On je na kraju potvrdio da je, kao i njegove kolege, i sam vakcinisan i da je tim činom medicinsko osoblje htelo da ukaže na značaj vakcinisanja!

Podelite vest sa prijateljima