Potpisan memorandum o saradnji na aktivnostima sertifikacije vrbičkog belog luka sa zaštićenim imenom porekla · Max Info

Potpisan memorandum o saradnji na aktivnostima sertifikacije vrbičkog belog luka sa zaštićenim imenom porekla

Dokument “Memorandum o saradnji na aktivnostima sertifikacije vrbičkog belog luka sa zaštićenim imenom porekla”, potpisali su predstavnici Udruženja “Vrbički beli luk”, kao i predstavnici organizacije “Original Srbija” i Opštine Čoka. Ovaj sporazum ima za cilj da poveže zainteresovane strane u kreiranju dugoročnog i održivog partnerstva.

luk

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Vrbički beli luk” ima dvadeset pet članova. “Sa ukupno šezdeset hektara zemlje možemo da dobijemo 360 tona belog luka godišnje, kaže poljoprivrednik Robert Koso.

 “Ovaj korak je falio da bismo završili ceo posao. Koliko će to značiti, sve zavisi od toga koliko ćemo zaraditi. To će članovi najviše ceniti.

Lokalna samouprava pomaže Udruženje “Vrbički beli luk”  šest godina, od njegovog osnivanja, kroz dodelu sredstava u okviru konkursa, kaže predsednica Opštine Čoka Stana Đember.

 “Taj proizvod je brend, ima svoj kvalitet, ima svoje geografsko poreklo i u poplavi danas svega što imamo, prodaju se neki proizvodi koji nemaju taj kvalitet. Ovo je pravo osveženje i samo još jedna naznaka da će taj trud da se isplati, da će doneti novčanu dobit i da će biti satisfakcija ovim vrednim ljudima koji žive i rade u Vrbici.

luk2

Potpisivanje ovog Memoranduma deo je projekta Evropske unije “Dijalogom do original “proizvoda. Za njegovo realizovanje obezbeđeno je 20 hiljada evra. Ono što vrbički beli luk čini brendom jesu njegove specifične karakteristike, kaže predsednica Saveza “Original Srbija”, Mirjana Milutinović.

 “Ta specifična svojstva dolaze od geografskih uslova sa ove teritorije i naročito od umeća ljudi koji proizvode taj beli luk. Ovi proizvodi ne mogu nositi oznaku dok ne ispune određene uslove i prođu jako puno kontrola, da bi na kraju mogli da nose zaštićeno ime porekla i da stave taj znak na svoj proizvod.

Proizvodi sa geografskim poreklom imaju veliku ulogu u razvoju lokalnih zajednica u svetu. Oni utiču na razvoj turizma i standard stanovništva. Ti naši proizvodi, njihovi sjajni ukusi, ono su po čemu bi turisti trebalo da pamte Srbiju, poručuje naša sagovornica.

luk3

Podelite vest sa prijateljima