Ostojićevo: Manifestacija posvećena “belim jatima” · Max Info

Ostojićevo: Manifestacija posvećena “belim jatima”

Treća po redu manifestacija „Dani gusaka“ održana je u Ostojićevu u utorak, 28. oktobra, a na svečanom otvaranju učesnike su pozdravili glavni organizator Mikloš Reperger i predsednica čokanske opštine Stana Đember.

guske

– Lepo je videti ovako veliki broj učesnika, jer ovakve manifestacije za nas, pre svega, znače očuvanje tradicija Banata. Ostojićevo je mesto u kome je najveće jato gusaka u našoj opštini, pa se negovanju tradicije gušćarstva pridaje sve veći značaj. Pri svemu tome bitno je da se ljudi u ovakvim prilikama druže i razmenu iskustva – istakla je predsednica čokanske opštine Stana Đember i dodala da će lokalna samouprava uvek podržavati tako lepe manifestacije.

Mikloš Reperger iz Ostojićeva koji drži jato od 600 gusaka, što je dobra baza da se organizuje ovakva manifestacija, rekao je da se iskreno nada da će sve to doprineti da u ovom mestu ponovo bude još više „belih jata“.

– Sada kad prođeš kroz selo ne možeš, maltene, da vidiš gusku, a nekada su se one masovno napasale na sokacima i oklonim pašnjacima. Guske su intesantne životinje i svojevremeno su kao živina bile zastupljene u gotovo svakom domaćinstvu. Nadam se da će u budućnosti opet tako biti, pošto one mogu lepo da se gajei, a sa malo truda donose i solidnu zaradu od perja i mesa – ukazao je Reperger.

U čerupanju gusaka najveštiji je bio Zoltan Boroš iz Gornjeg Brega, ukupni pobednik u spravljanju kulinarskih specijalteta je Rihard Požar iz Čoke, a najlepši štand načinili su članovi ekipe Branka Mataruge iz Sente.

guske1

Podelite vest sa prijateljima