Obavljena zvanična primopredaja sanitetskog vozila za transport pacijenata na dijalizu · Max Info
Trenutna temperatura u Čoki: 10°C

Obavljena zvanična primopredaja sanitetskog vozila za transport pacijenata na dijalizu

Dom zdravlja u Čoki jedan je, naime, od 32 slične zdravstvene ustanove u Pokrajini koji je zahvaljujući pokrajinskoj vladi dobio pomenuto sanitetsko vozilo.

jjjj

Tom svečanom činu su, pored zaposlenih i rukovodilaca u Domu zdravlja, prisustvovali predsednica opštine Čoka Stana Đember i njen zamenika Mihajlo Popović, direktor kikindske filijale Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Branko Ivetić, direktorica opšte bolnice u Senti dr Beata Čaki, a ispred Zavoda za javno zdravlje Kikinda dr Sandra Radlović.

Direktorka Doma zdravlja Čoka dr Biljana Musulin Janjić rekla je da je ovo prvi put da Dom zdravlja Čoka dobija vozilo za dijalizu zahvaljujući pokrajinskoj vladi, odnosno u saradnji pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Doma zdravlja Čoka i čokanske lokalne samouprave.

– Vozilo je isključivo za prevoz pacijenata na dijalizu i ne zahteva rotaciju kao vozila za prvu pomoć. Ovo je veoma važno zato što je transport bitan zbog brzine, ali i udobnosti pacijenata. Imamo sedam pacijenata s područja naše opštine koji se tri puta nedeljno, dva do tri puta tokom dana prevoze u opštu bolnicu u Kikindu. Imamo, naravno, i vozača, a sve je u skladu sa epidemiološkom situacijom – istakla je dr Biljana Musulin Janjić.

Ona je podsetila da je Dom zdravlja prošle godine od pokrajinske vlade dobio vozilo za prvu pomoć, a u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo i novi rentgen aparat, kao i auto klav za centralnu sterilizaciju.

– Uz pomoć lokane samouprave opremljena je i cela laboratorija uključujuči i nameštaj; uz to Sekreterijatu za zdravstvo predate je i projekat za ginekološki video kolposkop za rano otkrivanje raka grlića materice – potvrdila je dr Biljana Musulin Janjić.

Predsednica opštine Čoka Stana Đember je naglasila važnost ove donacije, pre svega zbog pacijenata koji moraju na dijalizu.

– Saradnja sa pokrajinskim zvaničnicima i institucijama i Sekretarijatom za zdravstvo je izuzetna. Od 2016. godine renovirali smo Dom zdravlja, uradili smo i projekat središnje zgrade i nadamo se da će i ona doći na red kada se smiri situacija sa kovidom. Nabavljeno je sanitetsko vozilo, a i ovo vozilo za dijalizu pokazuje da saradnja između opštine i Pokrajine i Doma zdravlja uvek urodi plodom – naglasila je Stana Đember.

Prema njenim rečima predstavnici lokalne samouprave se trude i daju sve od sebe da građani imaju dobru zdravstvenu zaštitu.

– Te aktivnosti i zvaničnici Sekretarijata za zdravstvo prepoznaju i uvek nam izlaze u susret nekim novim ulaganjima. Iz budžeta opštine Čoka izdvojena su i sredstva za kupovinu savremenog ginekološkog ultrazvuka. Dugujemo im veliku zahvalnost, naravno i Domu zdravlja i direktorici ove ustanove, što na ovako savestan i lep način vode Dom zdravlja – ukazala je Predsednica čokanske opštine.

Ističući da se posebno u aktuelnoj teškoj situaciji u vezi sa epidemijom virusa korona zdravstveni radnici trude da svakom građaninu, kome je to potrebno, izađu u susret, Stana Đember je zaključila da bi i u narednom periodu međusobno razumevanje i pomaganje zato trebalo da bude na prvom mestu.

jjj

Podelite vest sa prijateljima