Ministarka Jelena Tanasković obišla poljoprivredno gazdinstvo u opštini Čoka · Max Info

Ministarka Jelena Tanasković obišla poljoprivredno gazdinstvo u opštini Čoka

 Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, obišla je poljoprivredno gazdinstvo Bajus Nandora iz Jazova, gde je razgovarala sa članovima tog domaćinstva kao i sa predsednicom opštine Čoka Stanom Đember i njenim saradnicima.

 

dr

Ministarka je kroz razgovor sa poljoprivrednicima iz opštine Čoka istakla da njihov rad zaista nije nimalo lak.

Pre posete opštini Čoka, ministarka Tanasković je obišla opštinu Novi Kneževac i naglasila da joj je drago da u ovom mestu ima puno novih kombajna i da je to pokazatelj da država Srbija vodi brigu o poljoprivrednicima i planski ulaže u razvoj poljoprivrede. Pored toga, rekla je da poljoprivreda nije na rubu propasti, kako neretko možemo čuti u pojedinim medijima, već se da se tokom godina dosta ulaže.

Ministarka Tanasković je prilikom obilaska gazdinstva pričala o subvencijama, kontrolama i šta Srbija treba da uradi kako bi dodatno poboljšala uslove za bavljenje poljoprivredom. 

“Sada poljoprivreda učestvuje sa 6 posto u bruto društvenom proizvodu, a nekada je to bilo i preko 10. Ja se nadam, i radimo sve da se vratimo na te brojke, i da poljoprivredu vratimo na velika vrata. Pomažemo poljoprivrednicima, jer sa ovolikim davanjima i ovolikim ulaganjima nemamo nijedan razlog da poljoprivreda ne bude i preko 10 posto učešća u bruto društvenom proizvodu. Već 2023. godine sa preko 110 milijardi dinara budžeta koji će biti dat poljoprivrednicima, uplaćen kroz subvencije, kroz jasnu opredeljenost, kroz kontrole i kroz ulaganja, ja se iskreno nadam da će to dati rezultat kroz 2-3 godine”, rekla je ministarka Tanasković.

Domaćin, Bajus Nandor iz Jazova izrazio je zadovoljstvo podrškom države.

“Ovim se bavim već 35 godina, a plan je da sin uskoro preuzme gazdinstvo. Zadovoljan sam podrškom države, već 17 godina, od kada sam matičio ovce, pa sve do sada sam redovno dobijao subvencije. Za krave i krmače su podigli subvencije, nadam se da će sledeće godine podići i za ovce”, rekao je on.

 

lll

Ovom prilikom, predsednica opštine Čoka, Stana Đember je takođe izrazila zadovoljstvo dosadašnjim napretkom.

“Kao jedna od nedovoljno razvijenih opština, naravno da se susrećemo sa izazovima. Ali ako sve probleme koje imamo, shvatimo kao izazove sigurna sam da ćemo korak po korak, doći do rešenja. Poljoprivreda je jedna od najzahtevnijih i najkomplikovanijih delatnosti, a problemi su višedecenijski i ne postoje samo u Srbiji, već u celom svetu. Kao lokalna samouprava smo i više nego zadovoljni saradnjom i na pokrajinskom i republičkom nivou. Nikada nismo naišli na zatvorena vrata, a naravno da i mi treba da iznesemo šta su naši problemi i koja su to rešenja u kojima viši nivoi vlasti mogu da nam pomognu. Takođe, opština Čoka završila je proces komasacije za katastarsku opštinu Čoka, a spremamo se i nadamo da ćemo dobiti pomoć države za naredne komasacije, jer se u ovoj opštini radilo do 2016. godine, na karti iz 1912. godine. Mislim da je to dovoljno da kažem i da naglasim da smo počeli da menjamo tu sliku. Mnogo pomoći smo dobili od viših nivoa vlasti, a trudimo se da pratimo, svi mi zajedno, pa i preko naših članova veća, šta se to dešava kod velikih i kod malih poljoprivrednika. Trudimo se da stavimo u ravnopravan položaj i ruralni i urbani razvoj, jer opština Čoka zahteva i jedno i drugo”, zaključila je predsednica opštine Čoka, Stana Đember.

lo

Podelite vest sa prijateljima