Dr Milan Tanović: Pridržavajte se zaštitnih mera · Max Info

Dr Milan Tanović: Pridržavajte se zaštitnih mera

Dr Milan Tanović, ispred Kovid ambulante Doma zdravlja u Čoki i član opštinskog Kriznog štaba, izjavio je za Naxi Max radio da je trenutna epidemiološka situacija u čokanskoj opštini blago rečeno loša.

dom zdravlja

– Velik broj je novoobolelih; taj broj pozitivnih i registrovanih epidemiološki se, mogli bismo reći, množi sa puta deset. Bukvalno, kada izađete na ulice Čoke sigurno je da ćete sresti nekog ko je oboleo od virusa korona. Kada to kažem onda ne mislim baš na one one koji su u pravom smislu reči oboleli, jer smo njih izolovali, ali tu su oni koji toga  još nisu svesni a postaće uskoro kada dobiju prve simptome. Drugim rečima, kao građanin Čoke ne bih izlazio napolje bez preke potrebe. Ukoliko to moram da učinim, nosio bih duplu masku, dve maske, a na radnom mestu vizir i masku – rekao je dr Tanović.

Prema njegovim rečima simptomi virusa korona su različiti, pošto je reč o nespecifičnoj bolesti, i oni su vrlo široki.

– Simptomi mogu da se ogledaju u tome da određena osoba može da ima samo dijareju, povraćanje ili glavobolju, da mu curi nos, da je malaksao, da kašlje ili da ima temperaturu. Bukvalno, svaki poremećaj zdravlja koji “ide” u pravcu prehlade, gubitka čula mirisa ukusa, povišene temperature, makar to bilo samo jedan dan, može da bude korona – naglašava dr Tanović.

On je upozorio da sve osobe u takvim slučajevima moraju odmah da se jave u Kovid ambulantu u Domu zdravlja u Čoki kako bi na vreme bili hospitalizovani.

– Uglavnom, ukoliko je situacija loša pacijente šaljemo u Kikindu, dok kod ostalih, onih lakših slučajeva, situaciju pratimo u kućnim uslovima. Za sada je tako – objasnio je dr Tanović.

Ističući da je zdravstveni sistem prebukiran, naš sagovornik je potvrdio da se u čokanskom Domu zdravlja radi prekovremeno, tim više što nedostaje dovoljan broj lekara.

– Čini se da veliki broj građana epidemiju virusa korona nije shvatio ozbiljno, kao i da se mnogo njih ne ponaša u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja Srbije i članova republičkog Kriznog štaba. Jedini način da se deluje preventivno i da priliv pacijenata bude smanjen jeste da se građani striktno i ispravno pridržavaju zaštitnih mera. Zato, ne idite u goste, neka vam ne dolaze, boravite u krugu porodice, a izlazite samo ukoliko to morate – upozorio je dr Tanović.

Dodavši da se od samog početka epidemije bavi proučavanjem korone, dr Tanović je ukazao da je razlika od tada do danas velika tj. da je virus mutirao, odnosno da je težina kliničke slike kod pacijenata trenutno znatno gora nego ranije.

– Primera radi, ranije sam od deset pacijenata imao dva sa zapaljenjem pluća. Trenutno u Čoki, ukoliko imamo deset pozitivnih, njih sedmoro  ima upalu pluća; možda čak i osam ili devet sa blažim ili težim oblikom. Virus je patogeniji, ova vrsta korone je opasnija od „prve“. Takođe je  važno napomenuti da u ovom talasu virus ne bira populaciju po godinama starosti. Imam npr. pacijente starosti 28 godina sa zapaljenjem pluća – naveo je dr Tanović.

Ukazujući da je trenutnu situaciju građani ne smeju da shvate kao opuštajuću, već kao zabrinjavajuću, dr Tanović je ponovio da zdravstveni sistem ne počiva samo na lekarima i medicinskim sestrama već i na pacijentima i na tome koliko oni slušaju savete medicinskog osoblja.

Podelite vest sa prijateljima