Dom zdravlja u Čoki dobio je 200 doza vakcine protiv gripa · Max Info

Dom zdravlja u Čoki dobio je 200 doza vakcine protiv gripa

Prema Podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, svake godine u svetu od gripa oboli trideset odsto populacije, a gotovo pet miliona ima komplikacije koje podrazumevaju obavezno bolničko lečenje. Najefikasniji način borbe protiv ove bolesti jeste pravovremena imunizacija. Ona se posebno preporučuje pacijentima sa hroničnim oboljenjima, kažu lekari.

 

dom zdravlja

Kako saznajemo, Dom zdravlja u Čoki dobio je 200 doza vakcine protiv gripa. Ovaj broj nije i konačan; povećavaće se po potrebi, odnosno prijavljivanju zainteresovanih pacijenatana.

Reč je o četverovalentnoj vakcini - "vaksigrip tetra", koja pruža najširu moguću zaštitu; namenjene odraslima i deci, a izabrani lekar treba da donese konačnu odluku o tome da li pacijent spada u tzv. rizičnu grupu. Do sada je bila zastupljena samo u najrazvijenijim zemljama. Namenjena je suzbijanju četiri različita tipa virusa gripa i to AH1N1, H3N2, kao i od dva soja tipa B. Grip ili influenca za razliku od ostalih akutno respiratornih infekcija, predstavlja najmasovnije zarazno oboljenje koje se javlja među ljudima. Aktuelan je svake zime od novembra do aprila i sa sobom nosi niz komplikacija poput upale pluća, zapaljenja srčanog mišića, pa čak i smrtnog ishoda. Ona je imunogena i kod vakcinisanih osoba utiče na stvaranje zaštitnih antitela u roku od 2 do 3 nedelje, tako da je kraj oktobra i početak novembra vreme da se dobije i razvije imunitet pre početka epidemije. Za zdravstvene radnike primena vakcine je obavezna, kao i za radnike koji rade u ustanovama socijalne zaštite. podstimo, epidemiolozi ističu da nijedna preventivna aktivnost ne može biti toliko efikasna kao imunizacija, koja je namenjena pre svega starijim licima od 65 godina života, hroničnim bolesnicima, gojaznim i trudnicama.

Podelite vest sa prijateljima